Ekologisk Horchata de Chufa från Valencia

Horchata de Chufa

Terra i Xufa är en ekologisk jordmandelmjölk som på spanska heter Horchata de Chufa och är en svalkande och något söt jordmandelmjölk gjord på finaste jordmandel från Valencia i Spanien. Producenten använder endast jordmandel från deras egen ekologiskt certifierade gård.

Horchatan kommer koncentrerad och 1 del Horchata späds med 4 delar kallt vatten. Skaka den väl och låt den kylas ned ordentligt i kylskåp innan du serverar den.

Jordmandeln sägs komma från området kring Nilen i Egypten men det finns även skrifter från Kina och Persien där man använde den i medicinsk syfte. Det var dock de islamiska Morerna som planterade jordmandel i Spanien när de erövrade delar av Europa på 700-talet.

Horchata, själva jordmandelmjölken fick ett uppsving som svalkande dryck förra seklet. Drycken ger energi, innehåller mindre natrium och kalium än komjölk och är fri från gluten och kolesterol. Den innehåller vegetabilisk fiber, vegetabiliskt fett som oljesyra samt hjälper till att sänka kolesterol och triglycerid.

Producenten har fått utmärkelser på BioCultura som ”årets ekologiska produkt 2008″ samt ”Joven empresario de alimentos de España 2009″ som delas ut av spaniens motsvarighet till jordbruksverket.

Läs mer här

Kommentarerna stängda.