Cecina de Leon

Cecina de Leon är ett rökt och lufttorkat nötkött från Leon i nordvästra Spanien. Cecina är ursprungsmärkt av EU vilket betyder att råvarorna och produktionen kontrolleras av Consejo Regulador (lokala kontrollorganet) samt att de följer EU:s veterinära lagstiftning. Cecina får endast tillverkas i Leon eftersom det där görs en unik produkt fylld av tradition.

De första skriftliga uppgifterna om Cecina anses komma från 400 år före Kristus. De beskriver de första bosättarna i nordvästra delen av landet som kallar sig för Astures och de beskriver en typ av kött som de torkar.

Köttet kommer från nötkreatur som är minst 5 år gamla. Man tar kött från 4 olika delar av kon Babilla (fransyska), Contra (ytterlår), Cadera (rostbiff) och Tapa (innanlår).

Köttet går först igenom saltning och torkning under ett par veckor för att sedan rökas (naturlig rök med ekstockar) och lufttorkas. Efter minst 12 månaders lagring är produkten färdig för konsumtion.

Cecina de Leon från Cecinas Nieto
Den Cecina som vi säljer är till 90% Babilla och 10% Tapa. Båda har marmorerat kött och är polerade och rena så att inget kött går till spillo.
Till skillnad från Pata Negra så rekommenderar vi att Cecina avnjuts med några droppar olivolja ovanpå.