Charkuterier

Spanien är ett land som är rikt på charkuterier och varje landsände har sina specialiteter. Vissa är just så speciella så att de blivit ursprungsmärkta av EU. Till skillnad från svenska charkuterier så använder man ofta lufttorkning som lagringssätt. Allt från skinkor, korvar, filéer och fisk lufttorkas och ju längre lagringstid, desto finare anser spanjorerna.

Ett annat sätt som används för att konservera och krydda charkuterierna är att blanda dessa med paprikapuler. Det rökta paprikapulveret ger inte bara charkuterierna dess fina röda färg, så att man slipper färgämnen, utan ger också produkten en god rökt smak (Läs mer om Pimenton de la Vera). Paprikan använd också som en Adobado, en marinad där hela köttstycken läggs i paprikapulver. Som exempel så röker man inte bacon, kallat panceta, lika mycket, utan man använder det rökta paprikapulvret som marinad för att få fram den goda rökta smaken. Efter marinaden så lufttorkar man detta bacon så att paprikan riktigt ordentligt får integrera sig i köttet.