Honung

Honung är som vin – den tar smak av området där bina arbetat fram den, och det finns finsmakare av honung som liksom vinprovare kan avgöra var honungen kommer ifrån.

Honung är det naturliga söta ämne som bin framställer av nektar från växter eller av sekret från växter eller av exkret av växtsugande insektsarter. Bin samlar in och omvandlar genom att förena det med egna särskilda ämnen. Därefter torkar massan och utvecklas i vaxkakor, vilket honungen utvinns ur. För att samla in nektar som motsvarar ett kilo honung måste ett bi besöka mellan tre och fem miljoner blommor och göra omkring 40 000 flygturer.

För att kunna skörda honungen måste den vara mogen. Detta innebär att honungen ska ha rätt vattenhalt, max 20 procent. När honungen är mogen täcker bina kakorna med vax, vilket därför är en tydlig indikation på att det är dags för skörd. När en ram är till två tredjedelar täckt kan den tas.

Det är huvudsakligen olika former av socker i honung, framför allt fruktos och glukos, samt av andra ämnen som organiska syror, enzymer och fasta partiklar från insamlingen av honungen. Honungens färg varierar från nästan färglös till mörkbrun. Till konsistensen kan den vara lättflytande, trögflytande eller helt eller delvis kristalliserad. För att produkten ska få heta honung får inget ha tillförts eller tagits bort.

Människan har existerat i 3-4 miljoner år och var förmodligen redan då på jakt efter honung från vildbin. Troligen använde stenåldersmänniskan honung både som livsmedel och läkemedel. Många bevis visar hur människan bar sig åt för att få tag på honung i ihåliga träd och klippskrevor. En grottmålning som daterades från 15 000 år sedan i La Aranas i Valencia visar hur en kvinna plundrar binas bo.

Honung är ur många aspekter ett bättre alternativ än socker som sötningsmedel.

Vi säljer fyra olika typer av spansk honung från kooperativet Reina Kilama i Salamanca i nordvästra Spanien. De har över 110 delägare som sedan 1997 tillverkat honung. Samtliga produkter är till 100% naturliga.

Miel de encina / Honung från korkek
Korkekshonungen är mörk i färgen. Doften är balsamisk med en smak av torkad frukt.

Miel de eucalipto / Honung från eukalyptus
Eukalyptushonungen är ljust kastanjefärgad. Doften är intensiv med en stark honungssmak.

Miel de cantueso / Honung från lavendel
Lavendelhonungen är halmfärgad. Doften och smaken är intensivt blommig.

Miel de mil flores / Honung från blomster
Blomsterhonungen är bärnstensfärgad. Smaken och doften är beroende av den dominerande blomman som bina besökt.