iberico230

Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva de Salamanca

Världens godaste och dyraste skinka har ett långt namn, det kanske är just därför man kallar den kort för Pata Negra. Översatt betyder det Iberisk skinka av ekollon, Gran Reserva står för lagringstiden (minst 36 månader) och Salamanca är staden skinkan kommer ifrån.

Skinkan har sitt ursprung från det romerska imperiets dagar. Det var troligt att de första tamgrisarna (Sus scrofa domestica), som har sitt ursprung från vildsvinen, kom till Spanien med Fenicierna. I Tarragona har man hittat fossilerad skinka som man tror är ca: 2000 år gammal.

Den nuvarande Ibericorasen som också kallas Pata Negra är troligtvis en korsning av de första tamgrisarna och vildsvin. Rasen har fått sitt smeknamn beroende på att grisen har svarta klövar. Pata = fot, negra = svart.

Pata Negra de Salamanca
Vår skinka köper vi från Montaraz, ett familjeföretag i tredje generationen beläget i Salamanca som har egna grisar, slakteri och lagring på samma plats. Skinkan finns i två utföranden, benfri och svålfri, färdig att skäras i maskin eller med ben. Vi säljer även ställningar till skinkan för er som föredrar att skiva för hand.

Det finns många varianter av Pata Negra; Iberico de Bellota, Recebo eller Pienso. Hos oss kan du vara säker på att alltid få en skinka av den högsta kvalitetsklassen, Iberico de Bellota Gran Reserva!
Namnet garanterar att grisen är uppvuxen på ekollon samt att den har lång lagringstid.

För er som inte kan köpa en hel skinka har vi även färdigskivade förpackningar på 100 gram. De kommer vakuumförpackade, skivorna är lagom tunna och lätta att ta isär.

Paleta Iberica de Bellota
Paleta är ”skinka” från bogen. Denna Paleta Iberica de Bellota kommer från frigående grisar som ätit ekollon, vilket ger bogen dess nötiga smak, precis som Pata negra-skinkan.

Bogen saltas med havssalt för att sedan lufttorkas i minst 24 månader. Den har mindre fett insprängt i köttet och är något saftigare än Pata negra-skinkan. Serveras skuren i tunna skivor, gärna med ett gott rustikt bröd till.