serrano

Jamon Serrano

Jamon Serrano eller Serranoskinka betyder bergsskinka och har fått namnet eftersom den oftast tillverkas på hög höjd, gärna 800 meter över havet. Den är saltad och lufttorkad precis som Pata Negra-skinkan men kommer uteslutande från vita grisar och har aldrig varit i närheten av ekollon. Trots detta är det en skinka av mycket bra kvalitet om man hittar rätt producent.

Skinkan görs i hela Spanien och det finns olika typer av ursprungsmärkningar och kontrollgrupper som garanterar kvalitén. Det finns även fristående producenter som gör serranoskinka av skiftande kvalitet. För dig som konsument gäller det att ha koll på märkningen så att du får det du betalar för.

Här följer de olika typer av skinkor vi säljer som är gjorda av ”vita” grisar.

Jamon Serrano Gran Reserva (Consorcio del Jamon Serrano)
Denna Serranoskinka kommer från vår producent Monte Nevado grundat 1898 i Segovia.
Monte Nevado är en av de producenter som är med i Consorcio del Jamon Serrano, ett konsortium skapat av Spaniens mest erfarna Serranotillverkare. Om skinkan är märkt med deras logotyp och kontrollnummer är man garanterad att skinkan är tillverkad i Spanien av 100% spanska grisar

Man använder traditionella metoder och tillverkningen är granskad skinka för skinka, bara de absolut bästa blir godkända. Man garanterar också att skinkan har en textur och smak som är unik jämfört med andra produkter på marknaden. Konsortiet gör revision årligen hos samtliga medlemmar, detta för att hålla hög kvalitet år för år. Monte Nevado är även ISO 9001 certifierade och den första serranoproducenten som fått EU:s märkning Garanterad Traditionell Specialitet GTS.

Vår Jamon Serrano Gran Reserva är lagrad i minst 18 månader och den säljer vi benfri, delad i två bitar, utan svål, utan svinn och färdig att skäras i tunna skivor.

Jamon de Teruel Ekologisk (DOP Teruel)
Jamon de Teruel är Spaniens äldsta ursprungsmärkta skinka. Det finns ett statligt kontrollorgan (Consejo Regulador) som granskar producenterna och som står under spanska livsmedelsverkets tillsyn. De stiftar lagar och regler som ska gälla kring Jamon de Teruel.

Skinkan tillverkas uteslutande i  regionen Teruel i östra Spanien av grisar som är uppfödda, och slaktade inom området. De grisraser som används är (Suggor) Landrace, Large White, (Galt) Duroc. Lagringstiden är minst 12 månader och skinkan är ekologisk i enlighet med EU.

Vår skinka kommer hel, benfri med svål och väger 5-6 kg.

Jamon de Trevelez Gran Reserva (IGP)
Jamon de Trevelez är en ursprungsmärkning för skinka från byn Trevelez (1500 meter över havet) vid foten av bergskedjan Sierra Nevada i Granada. Tills skillnad från en DOP märkning så måste inte en IGP märkt produkt produceras inom det geografiska området som produkten kommer ifrån även om så oftast är fallet.

Skinkan är lagrad mellan 20 och 24 månader och är endast saltad. Helt utan tillsatser och konserveringsmedel. Vår skinka kommer hel, benfri med svål och väger 5-6 kg.