queso

Ost

De svenska ostdiskarna domineras av Manchego när man pratar om spanska ostar. Visste du att Spanien har 27 st ursprungsmärkta ostar mot Sveriges två. I Spanien är ost tradition.

Nedan finns information om några av de ostar vi alltid försöker ha i lager:

Queso Manchego
Ursprungsmärkt fårost från La Mancha, gjort på fårmjölk av rasen Manchega.
Ostens lagringstid är mellan 60 dagar och 2 år. Vikten ligger kring 3 kg.
Vanligtvis är den pastöriserad men den kan även vara opastöriserad och kallas då artesanal som betyder hantverksmässigt tillverkad.
De Manchego vi säljer finns med olika lång lagringstid. Pastöriserad och opastöriserad.

Queso Zamorano
Ursprungsmärkt fårost från Zamora, gjord på fårmjölk av raserna Churra och Castellana.
Osten lagras i minst 100 dagar. Vikten ligger kring 3 kg.
Den Zamorano vi säljer är opastöriserad och extralagrad.

Queso de Valdeón
Ursprungsmärkt blåmögelost från Valdeon-dalen vid bergskedjan Picos de Europa i Leon. Kan göras på pastöriserad get- eller komjölk, eller en blandning av de två. Osten förpackas i stora löv vilket gör att fuktigheten behålls inuti osten. Vikten ligger kring 3 kg.

Torta del Casar
Ursprungsmärkt fårost från Casar de Caceres i Extremadura. Görs för hand av opastöriserad fårmjölk från Merinafår. Osten lagras i minst 60 dagar och är i vid rätt serveringstemperatur krämig, näst intill rinnande. Smakmässigt är det en kraftig och stark ost med en tydlig smak av rå mjölk och stall. Anses i många tävlingar vara en av världens bästa ostar. Vikten ligger runt 600 gram.

Queso Monte Enebro
Tillverkad av en enda producent, Rafael Baez, i Avila i Castilla y Leon. Detta är en ovanlig getost formad som en stock, men det sägs att den ska likna ett åsneben. Ostskorpan består av aska och mögel och smakar mer som en blåmögelost. Osten blev utvald som bästa getost i Spanien 2003.

Petit Nevat
Pastöriserad getost som är gjord av den katalanska ostmakaren Josep Cuixart som har gjort ost norr om Barcelona sedan 1980. Petit Nevat är gjord av getmjölk från Murcia- och Grenadingätter som lever i Vilassar de Dalt nära kusten. Mjölken är rik på fett vilket gör osten full av smak av ren mjölk, citrus och med milda toner av timjan, rosmarin. Ostens insida är benvit och krämig med en ostskorpa som är täckt av mögel och som har en fast struktur.

Odre Petit
Pastöriserad fårost som är gjord av den katalanska ostmakaren Josep Cuixart som har gjort ost norr om Barcelona sedan 1980. Odre Petit är gjord i Vilassar de Dalt nära kusten. Osten har en hög fetthalt. Insidan är benvit och krämig medan ostskorpan som är täckt av mögel har en fast struktur. Osten som är lagrad i 1 månad doftar fuktigt färsk hö. Smaken är initialt söt och milt syrlig med en eftersmak av honung, torkad frukt och persika.

Information om våra andra ostar hittar ni i prislistan.