Salt

Sal de Añana
Det delikata Añana-saltet är erkänt världen över sedan 1851. Det var då saltmakarna presenterade produkten på The Universal Exhibition i London och fick en bronsmedalj samt ett hedersomnämnande. Saltet tas från Añanadalen, en plats med speciella förutsättningar. Det som idag är Añanadalen var en gång i tiden, för mer än 200 miljoner år sedan, ett stort hav som torkade ut och lämnade flera kilometer tjocka lager av salt. Saltarbetarna i dalen får fram saltet genom det saltvatten som bildas när färskt vatten från många olika källor passerar lagren. Under en avdunstningsprocess framträder saltet. Tack vare att saltet tas fram utan någon som helst industriell förädling blir det en naturlig produkt med många fördelar.

Sal Mineral / Mineralsalt
Saltkristallerna fås fram genom att vattnet avdunstar och handplockas av saltarbetarna. Mineralsalt från Añana har en välgörande effekt på vår hälsa då det innehåller en naturlig balans av mineraler. Dessutom har mineralsaltet hög kapacitet när det gäller att förstärka matens smak, och en mindre mängd behövs därför i jämförelse med många andra saltsorter.

Flor de Sal / Flingsalt
Oregelbundna saltflingor som tas fram på ett helt naturligt sätt under sommarmånaderna. De krispiga flingorna uppstår i början av avdunstningen då de flyter upp till ytan. De är också rika på mineraler och har en hög förmåga att smaksätta mat. Saltflingorna från Añana är mycket populära i haute cuisine och flertalet stjärnrestauranger använder saltet dagligen.

Chuzo de Sal / Salt-stalaktiter
Añana Chuzos är tunna stalaktiter som skapas där saltvattnet flyter genom övertäckta kanaler. Analyser som gjorts på The University of Basque Country indikerar att detta är en av världens bästa saltprodukter. Stalaktiterna är plockade för hand, en och en, och har en spröd men ändå kompakt struktur. Sprödheten gör att de smälter i munnen samtidigt som det avger en ren och långvarig eftersmak.