Vinäger

Ordet vinäger kommer av latinets vinum acre vilket betyder surt vin. Vinäger uppkommer då vin oxiderar och i samband med detta omvandlas etanol till ättiksyra. Vanlig vinäger innehåller ca: 3-5% ättiksyra, ju högre syrahalt desto bättre vinäger. Naturlig vinäger innehåller även små mängder vinsyra och citronsyra.
Historiskt så bildades vinäger spontant bl.a när vintunnorna inte var riktigt täta. Man tror att människan konsumerat vinäger lika länge som alkoholen har funnits, dock så omnämns vinäger först i romaren Apicios kokbok under Kejsar Tiberius tid (ca: år 0).
Idag så gör man vinäger genom en kontrollerad process där man tillsätter rätt mängd luft, alkohol och temperatur för att skapa den vinäger man nu är intresserad av. När vinägern är färdig så tillkommer den intressanta biten, lagringen.
Lagring sker bland annat på ekfat, i vissa fall upp till 50 år. I Jerez där de gör den berömda och ursprungsmärkta sherryvinägern (Vinagre de Jerez) lagras vinägern i solerasystem. I andra områden görs vinäger på vin av Pedro Ximenez druvor. Detta söta vin ger vinägern en balanserad sötma genom lång lagringstid på ekfat som tidigare använts i sherryproduktion.

0

Start typing and press Enter to search