Mandel

De ljuvliga mandelträden växer i hela Spanien. De trivs i soliga områden med torr jord där det aldrig blir riktigt kallt och blir ofta mellan 60 och 80 år gamla. De vackra vita blommorna med inslag av rosa är en första aning om våren och kan njutas från inledningen av februari.

Mandel

De ljuvliga mandelträden växer i hela Spanien. De trivs i soliga områden med torr jord där det aldrig blir riktigt kallt och blir ofta mellan 60 och 80 år gamla. De vackra vita blommorna med inslag av rosa är en första aning om våren och kan njutas från inledningen av februari.

Frukten som är 3-6 centimeter lång växer från mars till april och mognar sedan i juli månad. Då torkar skalet ihop, blir läderartat i sin struktur och släpper kärnan som har ett hårt, rynkigt och ljusbrunt skal. Innanför detta, i sin tur, finns guldet. Ett litet äggformat och tillplattat frö som ska bli själva mandeln. I augusti och september är det dags för skörd. Likt vid olivskörden skakas mandeln ner från trädens grenar och faller mjukt på breda tygsjok som med noggrannhet bretts ut på marken nedanför. I över 2000 år har man odlat mandel i Spanien och landet är världens näst största mandelproducent efter USA. Landet står för 13 procent av hela världens produktion, bara på Mallorca sägs det växa ofantliga sex miljoner träd.

Marconamandeln är en av världens mest exklusiva sorter. Den är sötare, mjukare och har en högre koncentration av bra fetter än en klassisk mandel. Dessutom har den en starkare och mer behaglig smak. Valencia ligger inte långt efter. Som namnet avslöjar växer och odlas träden just i Valencia och precis som Marconan är Valenciamandeln fetare och ja, läckrare än andra amerikanska motsvarigheter. Båda sorterna kan ätas som de är, lätt rostade eller saltade och är en given ingrediens i såväl mat som efterrätter och bakverk i det spanska köket.

De ljuvliga mandelträden växer i hela Spanien. De trivs i soliga områden med torr jord där det aldrig blir riktigt kallt och blir ofta mellan 60 och 80 år gamla. De vackra vita blommorna med inslag av rosa är en första aning om våren och kan njutas från inledningen av februari.

Frukten som är 3-6 centimeter lång växer från mars till april och mognar sedan i juli månad. Då torkar skalet ihop, blir läderartat i sin struktur och släpper kärnan som har ett hårt, rynkigt och ljusbrunt skal. Innanför detta, i sin tur, finns guldet. Ett litet äggformat och tillplattat frö som ska bli själva mandeln. I augusti och september är det dags för skörd. Likt vid olivskörden skakas mandeln ner från trädens grenar och faller mjukt på breda tygsjok som med noggrannhet bretts ut på marken nedanför.

I över 2000 år har man odlat mandel i Spanien och landet är världens näst största mandelproducent efter USA. Landet står för 13 procent av hela världens produktion, bara på Mallorca sägs det växa ofantliga sex miljoner träd.

Marconamandeln är en av världens mest exklusiva sorter. Den är sötare, mjukare och har en högre koncentration av bra fetter än en klassisk mandel. Dessutom har den en starkare och mer behaglig smak. Valencia ligger inte långt efter. Som namnet avslöjar växer och odlas träden just i Valencia och precis som Marconan är Valenciamandeln fetare och ja, läckrare än andra amerikanska motsvarigheter. Båda sorterna kan ätas som de är, lätt rostade eller saltade och är en given ingrediens i såväl mat som efterrätter och bakverk i det spanska köket.

0