Vårt Spanien

Vår filosofi är enkel, bara det bästa av det bästa duger.

För att leva upp till det har vi lärt känna den spanska matkulturen inifrån. Salmantinos grundare Mariano Rodriguez var 17 år när han lämnade Salamanca i Spanien. Han skulle bara hälsa på en kompis i Stockholm men trivdes så bra att han blev kvar. Först arbetade han som diskare, sedan lärde han sig matlagning av en spansk kock på PB-källaren i Gamla stan, och så småningom startade han sin egen restaurang. Med tiden blev det sju restauranger i Stockholm – en framgång som var möjlig eftersom Mariano förstod hur viktigt det var att servera bra råvaror.

Först i Sverige med att erbjuda Pata Negra-skinka från den svarta ibericogrisen.

I mitten av 1990-talet sålde Mariano restaurangerna och började importera mat och vin från Spanien. Tack vara sina kontakter i Salamanca var han först i Sverige med att kunna erbjuda Pata Negra-skinka från den svarta ibericogrisen. Han kände på sig att skinkan skulle bli populär även här och kontaktade en producent som födde upp grisar som åt ekollon. Det blev stor succé och i dag är Pata Negra lika känd i Sverige som vilken annan lufttorkad skinka – och dubbelt så god.

Det är något speciellt som händer när grisarna äter ekollon, det är så fantastiskt gott, man måste prova skinkan för att förstå!

Matintresset hade Mariano med sig från uppväxten i byn Montemayor del Río.

Matintresset hade Mariano med sig från uppväxten i byn Montemayor del Río. Hans mamma Maria lagade mat till bröllop och fester. I trädgården odlades grönsaker, persikor, körsbär och stora vattenmeloner. Familjen hade även grisar, kalvar och en liten vingård. Redan som treåring fick Mariano vara med och trampa druvor efter skörden.

Utgångspunkten för Mariano har hela tiden varit barndomstrakterna i Salamanca – Salmantinos betyder ”person som kommer från Salamanca”. Importen fortsatte med oliver och ostar härifrån, men snart började han resa runt i Spanien för att söka upp nya guldkorn till produkter. I dag säljer Salmantinos delikatessprodukter från hela landet.

Nästan allt i vårt sortiment tillverkas småskaligt, mycket är ekologiskt, och många producenter av skinka, ost, konserver och olivolja har ursprungsbeteckning.  Vi besöker och lär känna producenterna, kontrollerar produktionen, klämmer och provsmakar. Därför vet vi exakt vad vi får.

Pata Negra är fortfarande vår storsäljare. Men vi är lika stolta över våra ostar som görs hos små producenter i olika delar av landet. Våra olivoljor är noga utvalda och de finaste kommer från Navarra och Extremadura där oliverna plockas för hand från tusenåriga träd och pressningen sker samma dag som skörden. Vi är också stolta över det opolerade Bombariset från Calasparra i Murcia. Det växer i rinnande vatten i ett floddelta och i matlagningen tar det upp ovanligt mycket vätska, något som ger mer smak.

Spanien har genom århundradena varit en mötesplats mellan folk och kulturer. Den spanska maten är därför ett hopkok av många kök. I norr används mycket svamp, fågel och vilt. I söder odlas kryddor, frukter och grönsaker. La Mancha är berömt för sin saffran och vitlök, Valencia för mandel och citrusfrukt, Extremadura för oliver och charkuterier. Vin, ost och olivolja tillverkas i hela landet och längs kusterna fångas fisk och skaldjur. Allt det här ryms i vårt sortiment och vi letar hela tiden nya spännande produkter och smaker. Vi började med att söka det bästa av det bästa kring Salamanca men använder nu filosofin för hela Spanien.

Vårt Spanien

Vår filosofi är enkel, bara det bästa av det bästa duger.

För att leva upp till det har vi lärt känna den spanska matkulturen inifrån. Salmantinos grundare Mariano Rodriguez var 17 år när han lämnade Salamanca i Spanien. Han skulle bara hälsa på en kompis i Stockholm men trivdes så bra att han blev kvar. Först arbetade han som diskare, sedan lärde han sig matlagning av en spansk kock på PB-källaren i Gamla stan, och så småningom startade han sin egen restaurang. Med tiden blev det sju restauranger i Stockholm – en framgång som var möjlig eftersom Mariano förstod hur viktigt det var att servera bra råvaror.

Först i Sverige med att erbjuda Pata Negra-skinka från den svarta ibericogrisen.

I mitten av 1990-talet sålde Mariano restaurangerna och började importera mat och vin från Spanien. Tack vara sina kontakter i Salamanca var han först i Sverige med att kunna erbjuda Pata Negra-skinka från den svarta ibericogrisen. Han kände på sig att skinkan skulle bli populär även här och kontaktade en producent som födde upp grisar som åt ekollon. Det blev stor succé och i dag är Pata Negra lika känd i Sverige som vilken annan lufttorkad skinka – och dubbelt så god enligt Mariano.

“Det är något speciellt som händer när grisarna äter ekollon, det är så fantastiskt gott, man måste prova skinkan för att förstå!” säger han och ler sitt stora leende.

Matintresset hade Mariano med sig från uppväxten i byn Montemayor del Río.

Matintresset hade Mariano med sig från uppväxten i byn Montemayor del Río. Hans mamma Maria lagade mat till bröllop och fester. I trädgården odlades grönsaker, persikor, körsbär och stora vattenmeloner. Familjen hade även grisar, kalvar och en liten vingård. Redan som treåring fick Mariano vara med och trampa druvor efter skörden.

Utgångspunkten för Mariano har hela tiden varit barndomstrakterna i Salamanca – Salmantinos betyder ”person som kommer från Salamanca”. Importen fortsatte med oliver och ostar härifrån, men snart började han resa runt i Spanien för att söka upp nya guldkorn till produkter. I dag säljer Salmantinos delikatessprodukter från hela landet.

Nästan allt i vårt sortiment tillverkas småskaligt, mycket är ekologiskt, och många producenter av skinka, ost, konserver och olivolja har ursprungsbeteckning.  Vi besöker och lär känna producenterna, kontrollerar produktionen, klämmer och provsmakar. Därför vet vi exakt vad vi får.

Pata Negra är fortfarande vår storsäljare. Men vi är lika stolta över våra ostar som görs hos små producenter i olika delar av landet. Våra olivoljor är noga utvalda och de finaste kommer från Navarra och Extremadura där oliverna plockas för hand från tusenåriga träd och pressningen sker samma dag som skörden. Vi är också stolta över det opolerade, ekologiska riset från Calasparra i Murcia. Det växer i rinnande vatten i ett floddelta och i matlagningen tar det upp ovanligt mycket vätska, något som ger mer smak.

Spanien har genom århundradena varit en mötesplats mellan folk och kulturer. Den spanska maten är därför ett hopkok av många kök. I norr används mycket svamp, fågel och vilt. I söder odlas kryddor, frukter och grönsaker. La Mancha är berömt för sin saffran och vitlök, Valencia för mandel och citrusfrukt, Extremadura för oliver och charkuterier. Vin, ost och olivolja tillverkas i hela landet och längs kusterna fångas fisk och skaldjur. Allt det här ryms i vårt sortiment och vi letar hela tiden nya spännande produkter och smaker. Vi började med att söka det bästa av det bästa kring Salamanca men använder nu filosofin för hela Spanien.

0