Sobrasada

Sobrasada är en rå bredbar korv som är traditionell på Balearerna och specifikt från Mallorca. Den är tillverkad av fläskkött och är kryddad med salt, peppar och paprika. Oftast än den stoppad i naturskinn och får där mogna långsamt. Mallorqinerna äter den tillsammans med bröd, rå som den är eller lätt grillad. Lagringstiden är mellan en och åtta månader beroende på storlek.

Namnet Sobrasada kommer från det italienska ordet sopressa, vilket betyder ungefär krossad eller mald.

Sobrasada de Mallorca IGP
På Mallorca tillverkas denna korv som varit ursprungsmärkt av EU sedan 1996. Ursprungsmärkningen garanterar att produkten är gjord endast på 30-60% magert fläskkött, 40-60% bacon/sida, 2% salt, 4-7% paprikapulver samt peppar och andra kryddor efter producentens eget huvud (oregano, rosmarin, timjan). Denna variant görs på alla typer av fläskkött. Ju mer fett sobrasadan innehåller desto mer paprikapulver brukar man krydda med. Färgen är naturligt röd och kommer från paprikan, då ursprungsmärkningen förbjuder användningen av färgämnen.

Sobrasada de Mallorca Porc Negre IGP
Som tillägg till ovanstående ursprungsmärkning finns denna variant som endast görs på svarta grisar från Mallorca och på traditionellt vis. Dessa grisar är “släktingar” till Ibericogrisen.