Salt

För mer än 200 miljoner år sedan låg hela Añanadalen under vatten. Ett stort och väldigt hav som sedan långsamt torkade ut och lämnade efter sig flera kilometer tjocka lager av salt. Det saltet hamnar än idag i väldoftande grytor runt om i världen. Arbetarna i dalen får fram saltet genom det vatten som bildas när färskt vatten från många olika källor passerar lagren.

För mer än 200 miljoner år sedan låg hela Añanadalen under vatten. Ett stort och väldigt hav som sedan långsamt torkade ut och lämnade efter sig flera kilometer tjocka lager av salt. Det saltet hamnar än idag i väldoftande grytor runt om i världen. Arbetarna i dalen får fram saltet genom det vatten som bildas när färskt vatten från många olika källor passerar lagren.

Eftersom vi vill att vår nya hemsida blir så bra som möjligt så lägger vi ner extra mycket energi på att skapa fantastiskt innehåll till dig. Håll ut! Den här texten kommer snart att bli utbytt till något mer informationsrikt. Tills vidare får ni gärna titta på alla fina bilder och kartor.

Añana är både namnet på en grönskande dal och en liten by i provinsen Álava i norra Spanien. Staden är vida känd för sina saltdammar, över 5000 av dem har byggts sedan romartiden och saltet är stadens absolut största export. På senare år har också flera spa-anläggningar insett möjligheterna med det välgörande saltet och en stor del av stadens inkomst kommer nu från turister som vallfärdar dit. Numera är vi så vana att ha ett saltkar på bordet att vi kan ha svårt att föreställa oss att saltet faktiskt är en av de absoluta nyckelprodukterna i människans historia. Faktum är att saltet var en livsnödvändighet för att kunna konservera mat och det var omöjligt att hålla djur som skulle växa till sig inför slakt om man inte hade salt i födan att ge dem.

Från början fick människan fram salt genom att samla in havsvatten och helt enkelt låta vattnet avdunsta med solens och tidens hjälp. Senare, troligen någonstans runt år 700, lärde man sig att anlägga så kallade saliner. Dessa används än idag och är byggda som en samling dammar eller bassänger, där varje damm har en successivt mindre yta. Dessa förbinds med ett kanalsystem och allt eftersom vattnet dunstar slussas den allt mer koncentrerade saltlösningen till nästa damm och till slut finns fina saltkristaller kvar i salinens slutstation. Saltlagret blir tjockare och lättare att ta tillvara på och dessutom försvinner flera oönskade ämnen som fanns i det ursprungliga havssaltet.

Salt har också tillskrivits näst intill extraordinära krafter från medicinskt kunniga genom alla tider. Utöver det faktum att rätt salt i rätt mängd sägs ge ett längre och friskare liv, ska det också vara bra för tillväxt, fortplantningsförmågan, rörligheten och kroppens hormonella system.

Mineralsalt från Añana
Mineralsaltet har en välgörande effekt på vår hälsa då det innehåller en naturlig balans av mineraler. Saltet plockas för hand och är helt utan tillsatser. Dessutom har mineralsaltet en hög kapacitet när det gäller att förstärka matens smak och kräver därför en mindre mängd i jämförelse med många andra saltsorter.

Flingsalt från Añana
Flingsalt består av i storlek oregelbundna saltflingor som tas fram på ett helt naturligt sätt under sommarmånaderna. De krispiga flingorna uppstår i början av avdunstningen då de flyter upp till ytan. De är rika på mineraler och har en hög förmåga att smaksätta mat. Saltflingorna från Añana är mycket populära i Haute Cuisine och flertalet stjärnrestauranger använder saltet dagligen världen över.

Stalaktitsalt från Añana
Stalaktitsalt i en stor bit
Añana Chuzos är tunna stalaktiter som uppstår när saltvatten flyter genom de övertäckta kanalerna i salinen. Enligt en studie utförd av forskare på The University of Basque Country är detta en av världens främsta saltprodukter. Stalaktiterna är plockade för hand, en och en, och har en spröd men ändå kompakt struktur. Sprödheten gör att de smälter i munnen samtidigt som de avger en ren och långvarig eftersmak.

Om producenten
Det delikata Añana-saltet är erkänt världen över sedan 1851. Saltmakarna presenterade produkten på The Universal Exhibition i London och fick en bronsmedalj samt ett hedersomnämnande och succén fortsätter än idag.

0