Tarta de melocoton sin gluten
Glutenfri persikakaka
Glutenfri persikakaka
Mandelmassa
1. Hacka strösocker och mandlar i en matberedare till en mjölig massa.
2. Tillsätt rom/vatten lite i taget. Mängden kan behöva ökas/minskas beroende på massans upptagningsförmåga av vätskan.
3. Tryck ihop massan och plasta in i plastfilm.
Persikakakan
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Skär persikorna i tunna skivor (ca. 5 mm).
3. Dela mandelmassan i små bitar.
4. Tillsätt lite smör i taget i mandelmassan och vispa med vingen i en degblandare.
5. Tillsätt ett ägg i taget och blanda väl men så lite som möjligt för att inte få så mycket luft smeten.
6. Smöra botten och kanterna av en långpanna och lägg bakplåtspapper på botten.
7. Spritsa/bred smeten jämnt på långpannan.
8. Lägg persikaskivorna fint på smeten och strö över mandelspån.
9. Baka av i 20-30 minuter, eller tills kakan har fått en fin, brun färg.
10. Låt svalna och skär i små bitar av önskad storlek.
Vaniljsås
1. Skrapa ur fröerna ur vaniljstången och lägg fröerna och stången i en kastrull. Koka upp strösocker, grädde, mjölk och vaniljstång.
2. Lägg äggulorna i en bunke och häll över ca. hälften av den varma vätskan över äggulorna och vispa hela tiden!
3. Häll tillbaka ägguleblandningen i kastrullen och värm tills termometern visar 84 grader. Vispa hela tiden!
4. Ta bort vaniljstången och låt svalna i kylskåp eller vattenbad.
Ingredienser
Botten:
200 g mandlar, skållade och skalade. Almondeli ekologisk mandel
200 g strösocker
20 g vatten/mörk rom
Kaka:
400 g mandelmassa
200 g smör, rumstempererat
160 g ägg, rumstempererat
400 g persikor Jalancina Melocoton en almibar (1 burk)
50 g mandelspån
Sås:
200 g vispgrädde, 40% fett
50 g mjölk, 3% fett
50 g strösocker
0,5 st vaniljstång
50 g äggula