Turron

Även om allt började med morernas intåg fick Turrón sitt riktiga fäste kring den lilla staden Jijona, i den sydöstra delen av landet, ungefär 300 kilometer sydost om Madrid. För mer än 500 år sedan gav vildblommorna som växer i de spanska bergen nektar till den honung som skulle komma att bli Spaniens mest populära godsak.

Redan på 1500-talet var Turrón ett givet inslag på konditorier i hela Spanien, särskilt i trakten runt Alicante. Ett dokument daterat till 1582 beskriver hur godsherrarna gav sina anställda Turrón runt juletid och dåvarande kung Felipe gick till slut så långt att han stiftade en lag som begränsade den mängd Turrón som fick köpas av varje hushåll – invånarna gjorde helt enkelt av med för mycket pengar på delikatessen! Idag är Turrón känt över hela världen och Spanien är överlägset ledande producent av godiset.

Utöver den mjuka honungen adderades endast två ingredienser för att få till den perfekta nougaten: äggvita och mandel. Det var först senare som socker tillsattes men detta är inte något som behövs för att få till en fantastisk smak. Turrón intas ofta och med fördel tillsammans med ett glas bubblande cava. Den klassiska turronen är en slags mandelnougat och de två mest kända varianterna är Turrón Duro eller Turrón de Alicante (hård turrón) och Turrón Blando eller Turrón de Jijona (mjuk turrón) med hänvisning till städerna där varje sort blev mest känd och sägs ha sitt ursprung.

Det klassiska tillvägagångssättet för en perfekt Turrón inleds med att värma honungen tills den karamelliseras. Därefter tillsätts äggvitan och eventuellt socker innan den rostade mandeln rörs ned och det är dags att mixa alltihop innan smeten får vila svalt eller kallt beroende på sort. År 2010 producerade provinsen Alicante allena över 15 miljoner ton Turrón, varav 89 procent såldes runt juletid. Under högsäsong syns berg av Turrón i matbutiker och på konditorier och godiset har en lika självklar plats på det spanska julbordet som julskinkan har på det svenska.

Medan moderna produktionsmetoder har gjort processen enklare och mer effektiv, tillverkas mycket av Spaniens Turrón fortfarande enligt traditionella recept och metoder, med samma grundläggande ingredienser som för 500 år sedan. Landet är den största exportören av Turrón i världen, främst till Sydamerika, men även till Japan och Mellanöstern, samt till grannländer som Tyskland och Italien. I Spanien, där mandelträden växer tätt och honungen flödar, lokalproduceras naturligtvis både mjuk och hård Turrón i en mängd varianter. För, även om mandel är basen i den klassiska nougaten, finns numera ett näst intill oändligt utbud av variationer, som till exempel de Nata y Nueces (grädde och nötter), de Coco (kokos), de Yema Tostada (rostad äggula), de Fruta (glacerad frukt), de Mazapan (marsipan) och Peladillas (dragerad mandel).

0

Start typing and press Enter to search