Tarta de peras y almendras
Päronkaka med mandel
Päronkaka med mandel
- Blanda vetemjöl, strösocker, smör och salt till en smulig massa och tillsätt sedan ägget. Knåda till en homogen deg.
- Gör degen till en boll, platta till, plasta och låt vila i kylen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär päronhalvorna i 0,5 cm tjocka skivor.
- Lägg bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant (24 cm i diameter).
- Kavla degen 1 cm tjock och lägg i formen, se till att ha ca, 0,5 cm kant. Nagga med en gaffel.
- Lägg päronskivorna på botten och strö över mandelspån. Baka av i 200 grader i ca. 25-30 minuter. Om mandelspånen börjar få för mycket färg, lägg på en bit bakplåtspapper så att den täcker päronen och mandelspånen.
- Låt svalna i formen.
- Servera med lättvispad grädde. Tips! Smaka av grädden med en skvätt Sherry av typen Pedro Ximenez för en fylligare smak.
Ingredienser
- 300 g vetemjöl
- 100 g strösocker
- 200 g smör
- 1 ägg
- 2 g salt
- 400 g Jalancina päronhalvor
- 50 g mandelspån av marconamandel