Ost

Man tror att osten kom till Europa från Centralasien eller Mellanöstern. I grekisk mytologi nämns också ost. Under romartiden var ostmakning vida spritt i Europa och mellanöstern och det sägs att över hundra varianter fanns redan då.

Ost

Man tror att osten kom till Europa från Centralasien eller Mellanöstern. I grekisk mytologi nämns också ost. Under romartiden var ostmakning vida spritt i Europa och mellanöstern och det sägs att över hundra varianter fanns redan då.

Spanien likt de andra länderna med romerska språk fick denna kunskap spridd när romarna koloniserade de olika rikena men arkeologer har hittat bevis på ostmakning här redan 400 år före Kristus.

Klostermunkarna tog senare vid och flera kloster fungerade som experimentkök för just mat och vin. Herdar som flyttade med djuren sägs ha hjälpt till att sprida kunskapen och pilgrimsfärder till bland annat Santiago de Compostela i Galicien i norra Spanien hjälpte till att sprida ostkultur i hela norra Spanien.

Det finns dokumenterad bevisning på att ost producerats i Picos de Europa, bergskedjan som går genom Asturien, Kantabrien och Kastilien-Leon sedan 1100-talet. Området är än idag känt för sina blåmögelostar som lagras i fuktiga grottor i bergskedjan, dessa ostar får sitt penicillum-mögel naturligt.

Typen av land, klimat och djur har påverkat Spanien till att bli det ostland det är idag. Det torra inlandet lämpar sig för produktion av fårost, de många korna i norra delarna av landet gör Galicien och Asturien rikt på komjölksost och även om basen av getter finns i södra Spanien så tillverkas getost i hela landet.

När Spanien gick med i EU under 80-talet hade de redan börjat ta fram ett regelverk för många av de ostar som idag är ursprungsmärkta. Idag finns det 28 st DOP och IGP-ostar men utöver dessa finns minst ett hundratal till som är mer eller mindre kända världen över.

Man tror att osten kom till Europa från Centralasien eller Mellanöstern. I grekisk mytologi nämns också ost. Under romartiden var ostmakning vida spritt i Europa och mellanöstern och det sägs att över hundra varianter fanns redan då.

Spanien likt de andra länderna med romerska språk fick denna kunskap spridd när romarna koloniserade de olika rikena men arkeologer har hittat bevis på ostmakning här redan 400 år före Kristus.

Klostermunkarna tog senare vid och flera kloster fungerade som experimentkök för just mat och vin. Herdar som flyttade med djuren sägs ha hjälpt till att sprida kunskapen och pilgrimsfärder till bland annat Santiago de Compostela i Galicien i norra Spanien hjälpte till att sprida ostkultur i hela norra Spanien.

Det finns dokumenterad bevisning på att ost producerats i Picos de Europa, bergskedjan som går genom Asturien, Kantabrien och Kastilien-Leon sedan 1100-talet. Området är än idag känt för sina blåmögelostar som lagras i fuktiga grottor i bergskedjan, dessa ostar får sitt penicillum-mögel naturligt.

Typen av land, klimat och djur har påverkat Spanien till att bli det ostland det är idag. Det torra inlandet lämpar sig för produktion av fårost, de många korna i norra delarna av landet gör Galicien och Asturien rikt på komjölksost och även om basen av getter finns i södra Spanien så tillverkas getost i hela landet.

När Spanien gick med i EU under 80-talet hade de redan börjat ta fram ett regelverk för många av de ostar som idag är ursprungsmärkta. Idag finns det 28 st DOP och IGP-ostar men utöver dessa finns minst ett hundratal till som är mer eller mindre kända världen över.

0